Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játékkliens

A DarkOrbit új játékkliense

A DarkOrbit új játékkliense egy teljesen átdolgozott játékablak, tulajdonképpen az űrhajód ablaka, amelyen át az űrt és a többi játékost láthatod. A legfontosabb frissítések: remek optika, XXL látómező és egyénileg állítható kijelzők. Az új csillagtérképet könnyebben kezelitek majd, ha átolvassátok ezt a kis bevezetést / GYIK bejegyzést.

Az új kliens felépítése és elemei:

Az új kliens első indításakor egy sor új kis ablakkal találjátok szembe magatokat. Újdonság: ezeket az ablakokat szabadon mozgathatjátok, sőt a méretüket is megváltoztathatjátok. Vagy akár ki- és be is kapcsolhatjátok őket, attól függően, hogy mennyi szabad helyet akartok hagyni a játékablakban.

Minden kis ablakon található balra fent egy kis hatszögletű ikon. Erre kattintva az ablakocska eltüntethető. A bezárt ablakok helyett egy kis ikon jelenik meg a csillagtérképen baloldalt, ha erre kattintotok, a menüablak ismét kinyílik, ott, ahol a bezárás pillanatában volt. Ezzel egy teljesen egyénileg beállítható menürendszert kínálunk az új játékkliensben.

Az ablakok áttekintése:
Log ablaka: alapesetben balra fent nyílik meg és az űrhajód műveleteinek, akcióinak naplóját mutatja.

Itt olvasható az összes esemény, információk, visszaszámlálások, lelövések, stb. Az ablak jobb alsó sarkában levő kis jelre kattintva - az egér folyamatos nyomva tartása mellett - állítható be az ablak kívánt mérete.

Játékos ablaka: alapesetben a log ablakától jobbra nyílik meg és minden lényeges információt megmutat, ami a játékost illeti.

Ezek az információk: a tapasztalatpontok száma, szint, becsület, kredit, uridium és jackpot-euró. Minden információhoz tartozik egy egyedi kis ikon. Az ikonok jelentését akkor láthatod, ha az egeret az adott ikon fölé viszed.

Űrhajó ablaka: alapesetben a játékos ablakától jobbra nyílik meg és és minden lényeges információt megmutat, ami az űrhajót illeti.

Ezek az információk: életerő, pajzserő, raktér, lőszer, rakéták és az éppen aktív konfiguráció. Az értékek számként vagy grafikonként is megjelenhetnek: csak kattintsatok az adott értékre és máris megváltozik a megjelenése.

Csillagrendszer: alapesetben a térkép közepén jelenik meg, ha az ikonjára kattintotok.

Ezen a csillagrendszer-térképen könnyen felismerhető, hogy melyik térképre kerültök egy-egy ugrással. Ez nagyban segíteni fogja a DarkOrbit galaxisainak felismerését.

Akciógombok: a térkép egyetlen fix területe az, ahol jobbra fent a különböző akciógombokat találjátok. Ezek nem mozgathatók. Ezekre kattintva különböző információs ablakok nyílnak meg, alapesetben a térkép közepén.

Az akciógombokat közvetlenül a DarkOrbit logó alá helyeztük el, hogy ne vegyék el a helyet a kilátásból. itt találjátok az aktuális verziószámot is. Az egyes gombok:

Kilépés gomb: formája olyan, mint a ki- és bekapcsoló gombé
Kérdőjel: megnyitja a játékleírást.
Csillagkulcs: a játékablak beállításainak megjelenítése.
Két nyíl: megnyitja a nyersanyag-kereskedelem ablakát az űrállomáson.
Csillagkapu: ezzel aktiválható az ugrás egy galaktikus átjárón keresztül (gyorsbillentyű: J). Csak egy csillagkapu közelében aktív.
Villáskulcs: elindítja az azonnali javítást, ha van javítási utalvány (az utalványok száma megjelenik, ha az egeret az ikon fölé viszitek).


Próbák: az éppen futó próbákat a próbák ablakában láthatjátok. Az ikon a baloldali gombok között jelenik meg, de csak akkor, ha van éppen folyó próba.

A megnyitott ablakocskában a "próba" felirat mellett látható fehér pontok azt mutatják, hány próbát vállaltatok el és milyen szinten teljesítettétek azokat. Az ablakocskában a próba leírását találjátok. Minden teljesített megbízás zölddel jelenik meg.

Legfeljebb 3 próbát vállalhattok el egyszerre.

Minitérkép: alapesetben jobbra lent jelenik meg, és az egész csillagtérképet mutatja.

A minitérkép egy külön, mozgatható kis ablakban jelenik meg, amelynek a mérete a jobbra fent levő + és - jelekkel állítható. Természetesen teljesen el is lehet tüntetni. A minitérképen könnyen áttekinthetitek azt a csillagrendszert, amelyben éppen űrhajóztok. A célkereszt az aktuális pozíciót mutatja. A sárga csík a veszély erejét mutatja, erre mindig figyeljetek oda!

Lakat ikon, gyorsmenü és akciómenü: a lakatra kattintva rögzítheted a gyorsmenü gombjait a kívánt helyen. Először nyisd ki a lakatot (kattints rá), helyezd át a menüsort, majd kattints ismét a lakatra.

A lakatra kattintva rögzítheted a gyorsmenü és az akciómenü gombjait bárhol az ablakon belül. Először nyisd ki a lakatot: kattints rá, majd a bal felső kis háromszögnél fogva húzd el a menüsort a kívánt helyre. Végül zárd le a lakatot, kattints rá ismét.

Gyors- és akciómenüsor: nyitott lakat esetén a drag&drop segítségével a kívánt szimbólumot az üres helyre húzhatjátok. Mindkét menüsornak két szintje van. Az első szint mindig látszik, a második csak akkor, ha rákattintotok az egyes szimbólumokra. Ha az egeret az ikon fölé viszitek, megjelenik az adott szimbólum jelentése.
Gyorsmenüsor: itt 10 üres helyet találtok, amelyeket az akciómenüsorból választott ikonokkal tölthettek ki. Az egyes helyet az 1-10 gyorsbillentyűkkel érhetitek el. Az egyes ikonokhoz tartozó szám ott áll mindegyik helyen.
Akciómenüsor: ez a menü két sorból áll. A felső sor 5 ikonja kötött, ezekkel az ikonokkal aktiválható a lézer, a rakéták, a különleges lőszer, a CPU-k és az azonnali vásárlás. Az egyes szimbólumokra kattintva megjelenik a második sor, például a lézerek fajtái. A fajta kiválasztása után a harmadik sorban levő ikonra kattintva aktiválható az adott eszköz. Az ikonokon belül található kijelző mutatja, hogy az adott fajta lézerből, rakétából, különleges lőszerből vagy CPU-ból még mennyi van az űrhajóban.
Azonnali vásárlás: Az akciómenüsorban található egy külön ikon az azonnali vásárlásokhoz. Ha gyorsan kellene például lézer-lőszer, kattintsatok az azonnali vásárlás ikonjára és máris megjelennek a megvásárolható tárgyak. A jobb- és baloldali háromszöggel a lista görgethető. Kattintsatok a kiválasztott tárgyra, majd a harmadik sorban megjelenő kis ikonra, amely az árat is tartalmazza. És máris ott terem a tárgy az űrhajótokban.


A chat ablaka: alapesetben baloldalt középen jelenik meg.

A chat ablaka nem sokban változott. Választhattok az általános beszélgetés, az egyes cégek szobája illetve a kláncsevegés között. A jobb alsó sarokban levő kis ikonnál fogva az ablak mérete állítható.

Parancsok a chatben:

* /create létrehoz egy szobát
* /close bezárja azt a szobát, amelyben éppen tartózkodtok
* /invite meghív egy felhasználót az aktuális szobába
* /w súg egy másik játékosnak valamit
* /ignore letilt egy felhasználót
* /allow visszaengedi a letiltott felhasználót
* /users felsorolja az összes felhasználót az aktuális szobában
* /rooms megmutatja az összes rendelkezésre álló szobát
* /version megmutatja, melyik chatverziót használjátok éppen
* /help megmutatja az összes parancsot

Billentyűkombinációk

H: elrejti a nyitva levő ablakokat (kivéve a chat ablakát). Újra rákattintva az ablakok ismét megjelennek.
1-0: gyorsbillentyűk a gyorsmenüsorhoz (lásd a gyorsmenüsor pontot is).
J: elindít egy ugrást (lásd az akciógombok között levő csillagkapu szimbólumot is).
C: váltás az űrhajó két konfigurációja között.
L: Kilépés